Evenimentul a avut loc la Iași și a reunit lideri europeni în economie socială, reprezentanți ai Comisiei Europene și OCDE, Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, antreprenori sociali, oameni de afaceri și autorități naționale și locale, punând în prim plan cele mai importante subiecte din acest sector.
Cea de-a treia ediție a Conferinței Europene „Enterprising for Tomorrow”, organizată de grupul ADV România, s-a bucurat în acest an de o audiență record. Aproape 1.000 de persoane au luat parte la eveniment, în format fizic sau online. Conferința s-a desfășurat pe parcursul unei zile întregi și a cuprins mai multe evenimente conexe: o expoziție cu vânzare de produse ale antreprenorilor sociali – Buy Social Expo, Gala Premiilor „Acceleratorul de Întreprinderi Sociale”, Business Matching Event și, nu în ultimul rând conferința în sine, incluzând cinci paneluri de discuții interactive.
Diana Sandă Baltă, Ovidiu Mihăiuc și Horia Gumeni, unii dintre cei mai cunoscuți jurnaliști și prezentatori din Iași, au asigurat moderarea excelentă a evenimentului.
36 speakeri la Enterprising for Tomorrow 2024
Cele cinci paneluri ale conferinței au reunit speakeri din toată Europa, nume de referință în aria economiei sociale. Cuvântul de deschidere a fost adresat de Comisarul european pentru locuri de muncă și drepturi sociale, domnul Nicholas Schmit.
Pe parcursul dezbaterii s-au atins subiecte precum trenduri europene și Planul european de acțiune pentru economia socială, rolul rețelelor europene și naționale în dezvoltarea sectorului, digitalizarea și dezvoltarea resurselor umane în sectorul economiei sociale și soluții de finanțare socială.
„Îmi doresc ca economia socială să se dezvolte și creăm la Ministerul Muncii și Solidarității Sociale programe prin care să încurajăm acest sector. Vreau ca măcar un punct procentual din PIB-ul României să fie dat de activitățile desfășurate de întreprinderile sociale.”
Simona Bucura Oprescu, Ministrul Muncii și Solidarității Sociale
„Personal, cred că nu există modalitate mai bună pentru a sprijini persoanele vulnerabile decât prin stimularea inserției pe piața muncii, asigurându-le cadrul legal și condițiile pentru a reuși prin forțele proprii și a fi independente.
Tocmai de aceea rolul statului este foarte important în sprijinirea întreprinderilor sociale și trebuie să schimbăm paradigma de la statul care asigură clasicul „ajutor social” la cel care susține dezvoltarea individului și a economiei prin acest nou model de business, întreprinderea socială, sector care generează 10% din PIB-ul UE.”
Costel Alexe, Președinte Consiliul Județean Iași
Tot în cadrul acestei ediții a Conferinței Enterprising for Tomorrow a fost lansată și o nouă ediție a Barometrului Economiei Sociale, document elaborat și prezentat în premieră la Iași de Ancuța Vameșu, vicepreședinte RISE România, cuprinzând date actualizate privind situația la zi din sectorul economiei sociale în România.
„Ne bucurăm că, pentru a treia oară, am reușit să reunim la Iași cei mai importanți lideri naționali și europeni ai sectorului de economie socială și să punem în lumina reflectorelor acest domeniu. Ca organizație care activăm de peste 23 de ani în acest sector, putem spune că economia socială a devenit tot mai vizibilă, dar este necesar ca, pentru accelerarea dezvoltării sale, să fie dezvoltate noi politici și instrumente pentru susținerea economiei sociale. Ne bucurăm mult, că dna Ministru Simona Bucura – Oprescu, prezentă la eveniment, și-a luat angajamentul să susțină acest sector și o luăm ca pe o promisiune pe care o vom susține cu propria expertiză practică, ca acest domeniu să se dezvolte în acord cu nevoile pieții.”
Angela Achiței, președinte ADV & RISE România.
Peste 220 de participanți au participat fizic la evenimentul de la Iași
Reprezentanți ai mediului de afaceri, antreprenori sociali și angajați din întreprinderi sociale, reprezentanți ai mediului public, academic și civic din întreaga țară, Rep. Moldova, Italia, Belgia, Spania, Slovenia, Polonia,Olanda, Slovacia, Finlanda, Marea Britanie, Germania, Grecia, Luxemburg, Irlanda și Norvegia au participat fizic la evenimentul de la Iași.
Evenimentul a fost și online – pe Zoom, Facebook și YouTube, reunind peste 770 de spectatori unici.
Proiect inedit de upcycled fashion, realizat de casa de modă Irina Schrotter, a fost lansat în premieră la eveniment
Evenimentul a fost și prilejul pentru lansarea colecției de haine OPYA Fashion sub semnătura creatoarei de modă Irina Schrotter. Este vorba despre o colecție de haine realizate de către Grupul ADV România din materiale reciclate precum sacii de la cafeaua de specialitate OPYA, colecție care poartă semnătura reputatului creator de modă din Iași.
Târgul antreprenorilor sociali – Buy Social Expo
Discuțiile privind politicile publice dezvoltate la nivel național și european s-au completat cu idei și provocări împărtășite de antreprenorii sociali prezenți la conferință, care și-au putut prezenta și vinde produsele pe care le realizează în cadrul târgului Buy Social Expo.
Gala „Acceleratorul de Întreprinderi Sociale” și Business Matchmaking Event
Seara a fost dedicată networking-ului și celebrării celor mai performante organizații din sectorul economiei sociale. 18 entități au fost premiate în cadrul Galei „Acceleratorul de Întreprinderi Sociale”, în urma contorizării a peste 13.700 de voturi online. Conferința s-a încheiat cu o sesiune de networking, în cadrul evenimentului Business Matching Event.
Află cine sunt cei 18 laureați și urmărește înregistrarea Galei.
Peste 60 de parteneri naționali și europeni s-au alăturat evenimentului european dedicat economiei sociale
Cele mai importante rețele europene cu sediul la Bruxelles, care dezvoltă ecosistemul de economie socială la nivel european au fost alături de ADV România la acest eveniment: ENSIE, EASPD, Social Economy Europe, Diesis Network.
Rețele din România care dezvoltă programe și instrumente pentru organizațiile de economie socială: Ambasada Sustenabilității în România, RISE – Rețeaua Română a Economiei Sociale, FONSS, FDSC.
Cea mai importantă organizație din Rep.Moldova care dezvoltă antreprenoriatul social în Rep.Moldova: Fundația Est-Europeană.
Parteneri alături de care ADV România implementează proiecte de anvergură europeană a căror finalitate este sprijine competitivitatea întreprinderilor sociale: Camera de Comerț și Industrie Iași, Diak, Ateliere Fără Frontiere, Mondragon University, Unikum AS, AFIN IFN SA, Social Finance Association (SFA), Fondazione Giacomo Brodolini.
Parteneri strategici: European Investement Fund, Asociația Marilor Rețele Comercial din România, Irina Schrotter, Agenția Națională pentru Achiziții Publice, CCI France Roumanie, Primăria Municipiului Iași, Consiliul Județean Iași, ADR Nord-Est, Squeeze It – Unitate Protejată, AJOFM Iași, FabLab Iași.
Parteneri media: TVR Iași, PIN Magazine, Evenimentul, Sustenabilitate.biz, WINK Public Multimedia, COOP News, Business Age.
Sponsori: Opya, Mastercard, UtilDeco, JobDirect, WISE.travel, BCR, Ophori Handmade Cosmetics, Editura Gama, Portretica, Bricked, 2BE, AER, Fundația Inimă de Copil, Muzeul Amintirilor din Comunism, Clinica Tia Dent, ImpaktEU, Strunga Winery, vitamin aqua, Migdalin Iași.
Fotografiile de la eveniment au fost realizate de Portretica – studio foto-video în Iași & cursuri, workshop-uri fotografie
Conferința a fost organizată de Fundația „Alături de Voi” România, în cadrul a cinci proiecte co-finanțate de Uniune Europeană:
- Buy Social B2B – Buy social Future of Social Economy!
- SocialTech4EU – SocialTech for Europe for Resilient and Responsible Ecosystems
- baSE – Blueprint for advanced skills & trainings in the social economy
- ESIC – Alliance Fostering Skills Development for Social Economy – European Social Innovation Campus
- B-WISE – Blueprint for Sectoral Cooperation on Skills in Work Integration Social Enterprises
Rezoluția conferinței
Ca urmare a evenimentului, ADV România, Rețeaua Română a Economiei Sociale – RISE România și Clusterul „Acceleratorul de Întreprinderi Sociale” au adoptat Rezoluția Conferinței Europene „Enterprising for Tomorrow” care include o serie de propuneri care să fie incluse în Programul național de guvernare și în Programele locale.
Rapoarte și analize prezentate în cadrul evenimentului
Descoperiți și descărcați resurse valoroase prezentate de speakerii prezenți la conferință.
- Maparea ecosistemului de economie socială la nivel global, Raport OECD
- Modele europenedin economia socială, Sinteză în cadrul proiectului baSE
- Curricula de training pentru angajații din întreprinderi sociale de inserție, Document realizat în cadrul proiectului B-WISE
- Trenduri și provocări în întreprinderile sociale de inserție, Raport în cadrul proiectului B-WISE
- Modele de bune practici: Parteneriate între companii și întreprinderi sociale, Raport realizat în cadrul proiectului Buy Social B2B